Mit eszik egy unikornis?

Mit eszik egy unikornis?

Otthoni karanténos strandlángos

2020. április 29. - Egyszarvú07

Nos van ez a dolog velem meg a lángossal... egyszerűen imádom a sajtos-tejfölös lángost, és a strandon kapni a legfinomabbat belőle, de tényleg :) Amióta nem eszem állati tejfölt meg sajtot, űr tátong a kis lelkemben. Na jó nem, de tényleg hiányzott, és oooooooolyan eszméletlenül jól esett újra enni növényi verzióban, hogy gondoltam megosztom e "csodát" a hasonszőrűekkel.

Alaprecept:

  • 0.5 kg liszt
  • 2 kk. só
  • 1 bögre víz
  • fél deci langyos növényi tej
  • 1 kk. cukor
  • 1 kocka élesztő
  • olaj a sütéshez

 

A langyos növényi tejben keverj el egy kávéskanálnyi cukrot és morzsold bele az élesztőt. Amíg felfut, egy nagyobb edénybe mérd ki a lisztet, sót, mehet bele a víz fele és kezdd el keverni. Kézzel, vagy géppel is csinálhatod, a vizet lassan adagold hozzá és közben dagaszd a másik kezeddel (vagy a géppel), és add hozzá az élesztőt. Ha már elválik az edény falától, akkor jó a tészta. Takard le és meleg helyen keleszd fél órát. Olajos kézzel szoktam átgyúrni  pihi után, a pultot is picit beolajozom, és akkor semmi semmihez nem ragad. Átgyúrom és kis gombócokat formázok belőle, nagyjából akkorákat, mint egy fél zsemle. Kisebbeket, vagy nagyobbakat is gyurmázhatsz, én a "közepes" méretű lángost szeretem, ami kisebb mint a tányér, de van olyan ismerősöm, aki úgy szereti ha hatalmas és lelóg a tányérról, a nagyikám testvére viszont mindig kis tenyérnyieket csinál. Mindnek megvan a varázsa. Miután kigombócoltam, a pulton hagyom, letakarom konyharuhával, és még egy 20 percig hagyom pihenni a tésztát. Ne rakd őket szorosan egymás mellé, mert megnőnek és összeragadnak. Van aki előre megformázza és felsorakoztatja őket, én közvetlenül azelőtt szoktam csak, hogy bekerül a forró olajba. Nagyjából oldalanként 2 percig sütöm és már kész is.

Tipp: A növényi tejet el is hagyhatod, vízben is felfut ám az élesztő. Ja és porélesztővel is működik a dolog, csak én jobban szeretem a "nyerset".

Így nézett ki pucéran:

img-3976.jpg

A klasszikus sajtos-tejfölös kombót Dr. Oetker növényi tejföllel és Violife reszelt sajttal értem el, de szoktam otthon tejfölt készíteni kesudióból vagy napraforgó magból, csak hát annak nincs az a strandos feelingje. Ja, olajon dinszteltem egy kis fokhagymát és kentem alá természetesen.

Így nézett ki:

img-3977.jpg

Ja és szabadalmaztatom a parasztlángost :D Van ugye a zsíros kenyér lila hagymával, ami sose fog kimenni a divatból, mert alap, klasszikus, és zseniális. És tudjátok mi a durva? Hogy létezik vegán verzióban is. A kenyér ugye alapból vegán, mert a són, a liszten, meg a vízen kívül más nem kell hozzá - max. élesztő ha nem használsz kovászt - a lila hagymát nem kell magyarázni, és létezik (amúgy tök régóta) növényi pecsenyezsír. Amúgy nem is olyan extravagáns dolog, otthon is meg tudod csinálni, kókuszzsíron sütsz hagymát, meg amihez még van kedved, befűszerezed ízlés szerint és homogénre turmixolod, aztán kihűtöd (a kókuszzsír megszilárdul a hűtőben). Ha nem bánod ha szottyos, sima napraforgóolajat is használhatsz. De van bolti is, ami tök fincsi, csak nem veszek ha nem muszáj, mert pálmazsír van benne. Na szóval fogtam a lángoskát, megkentem növényi zsírral és vagdostam rá lila hagymát. Családilag imádtuk.

Ő volt az:

img-3981.jpg

Még mindig nem tudok szépen beállított, mutatós ételfotókat készíteni, viszont finomakat sütni igen. haha

 

Csokis cseresznyés csoda

Igazából pite, de imádom az alliterációt, és amikor édeshármasban csiripeltethetem a cs-ket, nem bírok magammal... :)

Szóóóval úgy indult, hogy szedtem a kertben némi cseresznyét, hogy majd lekvárt is főzök, meg teszek el befőttet, de most valami süteménybe szerettem volna belesütni, mert annyira finom. Igazi ropogós, édes cseresznye, és megmondom őszintén még sose sütöttem friss cseresznyéből semmit, úgyhogy adta magát a dolog.

A meggyes lepény receptemet kicsit átvariálgattam és ez lett belőle.

Hozzávalók: (A klasszikus fodros szélű kerek formához)

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre natúr kakaópor (keserű)
  • fél bögre cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1-1,5 bögre növényi tej
  • 1 ek. almaecet (elhagyható)
  • 2 ek. almacukor (elhagyható)
  • fél bögre kókuszolaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • másfél citrom reszelt héja
  • egy tábla étcsoki
  • egy tál cseresznye

 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Én most nem vajaztam-liszteztem a sütőformát, hanem befújtam spray-vel. Lehet kapni a boltban, kifejezetten tepsikhez, tortaformákhoz készülő olajos spray-t, amivel ha befújod a formát nem ragad bele a tészta. Alapjáraton a sütőpapírt preferálom, vagy kikenem, kilisztezem a tepsit, de pakolásztam és a kezembe akadt ez a régi találmány, úgyhogy gondoltam használatba veszem. Teljesen jól működik egyébként. Kuglófnál már régebben is sokat segített.

Egy műanyag edénybe szitáltam a teljes kiőrlésű zablisztet (sima búzaliszt vagy egyéb liszt is tökéletesen megfelel), cukor helyett eritritet használtam (diétázom vagy mi), a sót, sütőport, vaníliás cukrot, kakaóport, vagyis én karobport használtam kakaó helyett, mert kicsit túlrendeltem belőle magam a múltkor, de bármelyik jó. Kicsit összekevertem, aztán meleg kókuszolajat öntöttem hozzá, citromhéjat és a vaníliás szójatej felét. Bármilyen növényi tej megteszi, én a vaníliás szójatejet szeretem, illetve a házi mandulatejet, de ez ízlés dolga. Robotgéppel összedolgoztam, aztán a maradék szójatejet hozzákevertem, az almacukrot, végül az almaecetet. Az almacukrot nyugodtan hagyd el, én azért tettem bele, mert az eritrit mellé szerettem volna valami "igazi" cukrot, ami nem répacukor. Az almaecetet azért, tettem bele, mert javítja a tészta állagát, puhább lesz tőle de semmi tragédia nem történik, ha kihagyod. Addig dolgozz a robotgéppel, amíg egy teljesen egynemű, lágy, de folyós tésztát kapsz. Az étcsokit kis kockákra vagdostam és lapáttal hozzákevertem. A cseresznyét megmostam, kimagoztam, és megmondom őszintén nem tudom, hogy mennyit tettem bele. Úgy két összetett maréknyit, 20 dkg volt talán. 2 maréknyinál több nem is nagyon fért volna bele, de úgyis látod majd, mikor lapátolod a formába a tésztát. Mindenesetre a cserkó felét a nyers tésztába kevertem, amit aztán a tortaformába öntöttem, és a tetejére szórtam a maradék gyümölcsöt. 45 percig sült. Nyugodtan ellenőrizgesd tapintással, tűpróbával, de sajnos a tojásmentes, vegán süteményeket tovább kell kicsit sütni.

Így nézett ki sütés előtt:

62234167_466541614112423_12292922250625024_n_1.jpg

 

Így, amikor kivettem a sütőből:

 

64206058_1817395115026618_5017303313977180160_n.jpg

 

Pici porcukorral szórtam azért tálalás előtt:

 

62503628_352441845468094_7327175139953475584_n.jpg

 

Nem nehéz süti, olcsó, semmi extra hozzávaló nem kell, hamar összekutyulod, aztán már csak azt kell kivárni, míg megsül. Egy óra alatt kész vagy mindennel. Nálunk sikert aratott. 

 

64286412_865906510436129_6253843206157369344_n.jpg

 

Legyen szép napotok!

Csőben sült brokkolis batáta

Van az úgy, hogy az embernek nincs kedve, energiája, ideje, hosszasan agyalni, tervezgetni, hogy mit főzzön, de enni kell, úgyhogy felméri, hogy milyen készlet áll otthon rendelkezésre és abból alkot valamit. Na pont ezt csináltam én is tegnap. Gasztromókus vagyok amúgy, szeretek új dolgokat kipróbálni, ötletelni, szakácskönyveket bújni, vásárolni viszont nem szeretek, úgyhogy gyakran az otthoni készletből gazdálkodom.

Tudtam, hogy van otthon batáta, vagyis lánykori nevén édesburgonya - azért a kevésbé ismert batáta néven szólítom a címben is, mert úgy alliterál, és azt imádom - meg vettem egy szép nagy brokkolit a múltkor és egy nagy szójajoghurtot, úgyhogy gondoltam ezekből már össze lehet dobni egy emberi ételt csodálatos fűszerekkel, meg egy kis gabonakolbásszal, mert az az egyik gyengém. Valami fergetegesen finom a füstölt verziója is meg a sima is. Nyamm. A fejemben már kezdett árnyalódni egy kép, összehegesztettem agyban a rakott krumpli és a csőben sült brokkoli receptjét, és ez lett belőle. És az a csudajó még benne, hogy ha pont ezek az összetevők nincsenek nálad otthon, mindegyik lecserélhető, helyettesíthető mással, ami leledzik a konyhádban, vagy el is hagyhatsz ezt-azt.

No, én ezekből alkottam:

  • 1 kg édesburgonya
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 1 nagy brokkoli
  • egy nagy doboz natúr szójajoghurt (asszem 500 ml)
  • 1 csomag (2 rúd) tönköly gabonakolbász
  • só, bors
  • római kömény, bazsalikom, vegamix fűszerkeverék
  • 1 zacskó bébispenót
  • 1 kis darab Violife sajt (kb. 40 gramm)

 

A brokkolit kis darabokra szedtem, megmostam, és leforráztam. Nem szoktam előfőzni, mert akkor nekem már túl puha, úgy szeretem ha kicsit még ropogós, de azért nyakon öntöttem egy kis forró vízzel, hogy ne legyen nagyon kemény. Az édesburgit szintén nem kell előfőzni, meghámoztam, megmostam és szeletekre vágtam, a hagymát ugyanígy. A szójajoghurtot meg befűszereztem. Római köményt és bazsalikomot használtam, meg a szokásos vegetáriánus fűszerkeveréket, de fűszerezd ízlésednek vagy kedvednek megfelelően. Kacérkodtam a gondolattal, hogy barbecue fűszerkeverékkel öntöm nyakon, de ahhoz most nem volt kedvem.

Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, fogtam a jénai edényt, pici olajjal kikentem az alját, majd egy réteg batátát rendezgettem bele, arra egy kis brokkolit helyeztem elszórva, aztán bébispenótot, rámorzsoltam egy kis gabonakolbit, sóztam, borsoztam, rádobáltam egy kis hagymát és rákanalaztam a szójajoghurt felét kb. Ezután jött egy újabb réteg batáta, pár szem brokkoli, gabonakolbász, hagyma, bébispenót, só, bors, fűszeres joghurt. Nem sok édesburgi maradt a végére, úgyhogy a maradék zöldségeket vegyesen helyeztem a tetejére, rákanalaztam a maradék joghurtot és ráreszeltem egy kis darab vegán sajtot. Aztán betoltam a sütőbe kb. fél órára.

Tipp: Ha nincs otthon batáta, használj sima krumplit, brokkoli helyett karfiolt vagy répát, vagy csak hagyd el, szójajoghurt helyett növényi tejszínnel is működik a történet (a rakott krumpliba is azt szoktam tenni), vagy vegán tejföllel, vagy készíthetsz hozzá besamel mártást. A gabonakolbászt is egyszerűen elhagyhatod, vagy ha van egy kis fűszeres szejtánod otthon használd bátran, akár tofut is. Lila hagymával is feldobhatod, a bébispenót is elhagyható. Nálam ezek voltak otthon, és mindet fel akartam használni, de jóval kevesebb hozzávalóból is finom étel alkotható, a lényeg az ízesítés, fűszerezés, és az elkészítés módja.

Ilyen volt, mielőtt betoltam a sütőbe:

61449629_732620100473740_9063179858477056000_n.jpg

 

És így nézett ki mielőtt betoltam az arcomba:

 

61306342_2236737396589257_1934232680598077440_n.jpg

Nekünk nagyon bejött!

Linzer aprósütemény

Íme egy klasszikus süti, ami TÉNYLEG olyan, mint az eredeti. Ha nem árulod el annak, akinek kínálod, hogy vegán a sütemény, nem fog rájönni. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a klasszikus omlós tészta nem egész tojást tartalmaz, csak a sárgáját, ami nagyrészt zsiradék. Ha kicsit megnöveled a margarin mennyiségét, már ki is küszöbölted a dolgot, és a végeredmény ugyanaz. Anyukám barátnőjének sütöttem bejglit karácsonyra meg egy kilót kért a linzer aprósüteményből, és mikor vittem neki, egy másik barátnője megkóstolta. Annyira ízlett neki, hogy ő is kért fél kilót belőle. A mai napig nem tudja, hogy vegán, mert nem került szóba. Vagy lehet, hogy tudja, csak nem érdekli, mert rendszeresen kéri, hogy süssek neki :)

Alaprecept:

  • 1 kg finomliszt
  • 50 dkg porcukor
  • 55 dkg margarin
  • 1 citrom leve + reszelt héja
  • 1 csipet só

 

Ez tényleg egy nagyon kevés hozzávalóból készülő, olcsó alaptészta, amit ezerféleképpen meg lehet csinálni, több süteménynek az alapja, nem nehéz vele dolgozni, tortaalap is lehet, vagy aprósütemény, vagy uzsonna a gyerkőcnek, vagy egy tea mellé nasi, vagy keksz, vagy vendégváró, vagy akármi.

Ebből a mennyiségből a tölteléktől és mérettől függően jó nagy adag lesz, 3 kg lett nagyjából, szóval nyugodtan csökkentsd arányosan a mennyiségeket, nálam mindig ez az alap, mert édesszájú a párom és amúgyis nagy a család, szeretem őket meglepni egy kis süteménnyel.

Szóval, a lisztet szórd egy nagy tálba, a cukorral és a sóval. Ha nincs porcukor otthon csak kristálycukor, azzal is működni fog, de jobb a porcuki. Reszeld rá a citrom héját majd facsard bele a levét. A margarint vágd kis kockákra - így könnyebb vele dolgozni - és morzsold össze a száraz anyagokkal. Én kézzel gyúrom be mindig, de van aki a robotgépet preferálja, rajtad áll, csak a dagasztókart használd ne a habverő fejet. Kb. 5 perc gyurmázás után már elkezd összeállni a tészta, ilyenkor kiveszem a tálból és a konyhapulton fejezem be. Gyors mozdulatokkal dolgozz - mert a kezed melegétől olvad ám a margarin és nagyon ragacsos lesz a végére ha sokat játszol vele -  ha összeállt egy teljesen egynemű masszává, akkor fóliázd be és pihentesd a hűtőben egy órát.

Lisztezett felületen nyújtsuk  3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki. Én kerek, fodros szélű kiszúrót használtam, egy simát (ez lesz az alja) és egy olyat aminek lyukas a közepe (ez lesz a teteje) de ez tényleg ízlés dolga, bármilyen megteszi. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, 180 fokon 8-10 perc alatt kész. Ha már leheletnyit barnul a széle, akkor jó. Mire egy tepsit megtöltök, addigra megsül az ami a sütőben van, és így folyamatosan pörgetem a dolgot, mert nálam ez 7-8 körös történet általában. Ha nem aprósüteménynek szeretnéd, hanem nagy linzernek akkor picit vastagabbra nyújtsd a tésztát. Egy kávéskanálnyi házi baracklekvárt kanalaztam rá, és ráillesztettem a tetejét miután kihűlt. Tálalás előtt porcukorral szórtam.

Tipp1: Ha islert szeretnél akkor mindet sima kerek kiszúróval készítsd el és a végén olvasztott csokival vond be a tetejét.

Tipp2: Ez az alaptészta tökéletes almás/meggyes lepényhez, Rákóczi-túróshoz is.

Tipp3: Úgy is feldobhatod a linzerkéket, hogy a tetejét sütés előtt megszórod darált dióval, esetleg más magtörettel.

Íme:

img_0519.JPG

 

Egy tea mellé tökéletes:

60758244_2244453945819026_498657711794159616_n.jpg

Almatorta fenyőmaggal

Egy olasz receptet dolgoztam át, eredetileg ez a finomság Torta di mele con pinoli néven fut. Nagyon egyszerű receptről van szó, alapból nem kell hozzá sok összetevő, a vegán verzióban pedig ez a nem sok -1, mert a tojást elhagytam. Ennek a klasszikus olasz almatortának is több változata kering a nagyvilágban, van amiben szerepel  vaj, máshol nem, van ahol csak citromlé kell bele, én a héját is belereszeltem, van ahol szeletekre kell vágni az almát és úgy rétegezni, más receptekben felkockázva és egybeöntve, tényleg sokféle van. Én ezt egy Olaszországban tanuló/dolgozó illetőtől tanultam, és dolgoztam át vegánra, de mindenképp érdemes kipróbálni, mert könnyen elkészíthető, olcsó, és nagyon finom desszertről van szó. No lássuk! 

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

  • 7-8 szem alma
  • 150 g cukor
  • 400 ml vaníliás szójatej 
  • 200 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 g margarin
  • 1 csipet só
  • 1 citrom
  • 1 marék fenyőmag (elhagyható)

 

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, a kapcsos tortaformát pedig kend ki margarinnal és szórd meg egy kis liszttel. Ha gluténmentessé tennéd, nyugodtan használj zablisztet vagy rizslisztet, nem lesz száraz. Az almákat hámozd meg, vágd kockákra és locsold meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg. Én golden almát használtam, meg volt még pár szem idaredem. A lisztet a cukorral mérd össze, add hozzá a sót és a sütőport, reszeld bele a citrom héját, majd facsard bele a levét is. Add hozzá a szójatej felét és az olvasztott margarint majd robotgéppel keverd össze, végül a tej másik felét is csorgasd hozzá. Ha nem szereted a szójatejet nyugodtan használj más növényi tejet. Egy elég híg, folyós tésztát kell kapnod.

Tipp: Azzal lehet még játszani, hogy ha mondjuk mandulatejjel készíted, akkor nem fenyőmaggal szórod meg a tetejét, hanem szeletelt vagy egész mandulával, esetleg kesutejet használsz és kesudióval szórod. Természetesen nem kényszer ugyanazzal megszórni, mint amilyen tejet használsz, csak egy ötlet.

Végül öntsd bele az almát a tésztába, szilikonlapáttal vagy fakanállal forgasd össze, öntsd át a tortaformába, egyengesd el, és szórd meg a tetejét fenyőmaggal, vagy mandulával, vagy darált dióval, vagy amivel szeretnéd. Nem muszáj ám bármivel megszórni, az eredeti recept fenyőmagos, én ezért ezt tettem rá, de semmi sem kötelező, akár sima almaszeletekkel is díszítheted. Told be a sütőbe, 30 perc után vedd lejjebb 160 fokra a hőmérsékletet és süsd még 1 fél órát. Tanácsos két ütemben sütni, mert kell neki a magas hőmérséklet, viszont, nem akarjuk, hogy nagyon megpiruljon a teteje, ám a belsejének is át kell sülnie rendesen. 

Várd meg míg kihűl, óvatosan vágd körbe és úgy távolítsd el a tortakarikát róla. Nálam így nézett ki:

59792646_383488032517760_6404148885215772672_n.jpg

 

 A sütési idő nem rövid, de az előkészület, meg az összeállítás hamar megvan, nem bonyolult sütemény, és ha már bent van a sütőben lehet mással foglalkozni, úgyhogy nem macerás, viszont nagyon finom. Érdemes kipróbálni! Sok sikert! 

Sajtos-kolbászos batyu

A ballagások engem is megihlettek, először croissant formában akartam elkészíteni ezt a csodás, sós péksüteményt, de aztán módosítottam, és inkább batyunak formáztam meg. A ballagók nem tudják a vállukra akasztani, de behabzsolhatják búcsúzóul.

E kreálmány sütéssel együtt 15 perc alatt elkészíthető, és ha nem árulod el annak, akinek kínálod, hogy vegán (semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz) nem fog rájönni, és valami eszméletlen finom. A kóstoló tesztközönségem nem vegán, nem véletlenül rajtuk tesztelem az új süteményeket, egyrészt mert őszintén véleményezik, nem elfogultak, másrészt, mert nem lehet rájuk fogni, hogy az ízlelőbimbóik elsatnyultak a sok növényi cucctól vagy éppen az állati cuccok hiányától. 

Hozzávalók:

  • Egy tekercs leveles tészta (hűtött, nem fagyasztott)
  • Egy rúd bio gabonakolbász
  • 30 ml növényi tejszín
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint
  • 30 g növényi sajt reszelve

 

Leveles tésztából én a Tante Fanny félét használom, mert 100% növényi alapanyagokból készül, könnyű vele dolgozni és finom. Nem szeretem a fagyasztott  tésztát, praktikusabb a hűtött, nem kell olvasztgatni, nyújtani, kicsomagolod, kitekered és már használhatod is. Én szoktam itthon házilag leveles tésztát készíteni, hajtogatni, mert annál nincs jobb, de ez egy több órás izmos, procedúra, úgyhogy idő- és energia hiányában sokszor fanyalodom a boltira.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, a gabonakolbászt (általában egy dupla rúd egy csomag, a fele kell, egy rúd) morzsold bele egy kis tálba, öntsd rá a tejszínt - ne legyen folyós, csak egy sűrű massza, krémszerű állagot adj neki - sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint. Én barbecue fűszerkeveréket használtam, majd egy pici reszelt sajttal feldobtam, ami az előre lereszelt mennyiség kb. fele, mert a másik felét majd a batyu tetejére szórjuk. Én szójatejszínt használtam és Violife sajtot, természetesen másfajta tejszínnel vagy sajttal is működik a dolog.

Ha kész a töltelék bontsd ki a leveles tésztát, hajtogasd ki és vágd fel. Én hosszában félbevágtam egyszer, aztán széltében 2x, így kaptam 6 négyzetet, majd ezeket keresztben vágtam ketté, hogy háromszögeket kapjak, tizenkettőt. Fogsz egy háromszöget - ha úgy vagdostad, ahogy én, egyenlő szárú háromszögeid vannak - aminek a leghosszabb oldala, az alapja nézzen feléd. A közepére tegyél egy kis tölteléket, a háromszög csúcsát, ami szembe néz veled, hajtsd rá a közepére, majd az egyik szélét (szárát) hajtsd rá, hogy elfedje nagyjából, végül a másik szélét. Ez így leírva lehet, hogy bonyolultnak tűnik pedig egyáltalán nem az, sajnos elfelejtettem fázisfotókat készíteni, de ha máshogy formázod, az is teljesen rendben van. Akár négyszögletes tésztából is csinálhatsz batyukat, vagy nem is kell a batyuhoz ragaszkodni, alakítsd kedved szerint. Sőt csigákat is csinálhatsz belőle! Egyáltalán nem vágod fel a tésztát, hanem elteríted rajta a tölteléket, feltekered aztán szeleteled fel, így lesznek csiguszok. Rád van bízva. Ha megformáztad szórd meg reszelt sajttal, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire és süsd meg 10-12 perc alatt. Íme:

59469710_448854995849850_1446568886785802240_n.jpg

Egy kis paradicsommal kínáltam. Tényleg próbáljátok ki, nagyon megéri! Gyors, könnyű és finom! A tesztközönség első kérdése az volt, miután betolták, hogy "Van még?" :D 

59353357_2347253622210267_6197410088961966080_n.jpg

Jó étvágyat hozzá! Legyen csodás napotok!

Kókusztekercs revolúció

Egy korábbi országtorta ihletett meg a hatásvadász nevet illetően, azért ezt választottam, mert kellően drámai, de mégis benne sejlik az újdonság varázsa a klasszikus alap mellett, és annyira elvarázsolt ez az új kókusztekercs kreálmányom, hogy muszáj volt kiadnom magamból. Nem változtattam meg gyökeresen a receptet, csak kicsit feldobtam. Ráadásul én csak a vanília tuningot tettem bele szándékosan, a kakaóbab töret már a véletlenek összjátéka volt. No nézzük!

Hozzávalók:

Alap:

  • 500 g darált háztartási keksz
  • 150 g porcukor
  • 2 evőkanál kakaóbab porrá őröve ( vaaaaaagy kakaópor)
  • 1 evőkanál rum (vagy aroma)
  • 1-2 dl vaníliás szójatej (amennyit felvesz a tészta)

Töltelék:

  • 100 g kókuszreszelék
  • 150 g margarin
  • 100 g vaníliapuding
  • 100 g porcukor

 

Először az alaphoz a hozzávalókat készítsük elő, és öntsük össze, majd apránként adagoljuk hozzá a növényi tejet, és gyúrjuk össze, ha már nem ragad, de összeállt, akkor jó. A kakaóbab nálam úgy jött a képbe, hogy elfogyott a kakaóporom, kb. 1 teáskanálnyit tudtam csak az alapba tenni, és hát az kevés volt, viszont kakaóbab töretem volt otthon, így beledobtam a kávédarálóba, porrá őröltem és azzal helyettesítettem a natúr keserű kakaóport. A kakaópor egyébként nem egyenlő a kakaóbab törettel, ugyanis előbbi egy félkész termék, míg utóbbi egy szárított nyersanyag. Ha nincs otthon kakaóbabod nyugodtan használj kakaóport, én azért szeretem, mert markánsabb, karakteresebb az íze, igazán fel tud dobni egy süteményt. Ha begyúrtad az alapot tedd félre egy kicsit.

Tipp:  Ha gluténmentessé szeretnéd tenni vagy csak alapból nem rajongsz a bolti kekszdaráért, süsd meg otthon a kekszet vagy egy szárazabb piskótát és daráld le.

A töltelékhez a szobahőmérsékletű margarint habosítsd ki a cukorral, majd keverd hozzá (robotgéppel) a pudingot és a kókuszreszeléket. Kb. egy evőkanálnyi kakaóbab töretet (annyi maradt) még hozzádobtam, hogy még frappánsabb legyen, direkt nem porrá őrölve, hogy a töltelék világos színű maradjon. A puding lehet bolti, én ilyet használtam, méghozzá Alpro vaníliás szójapudingot, de saját készítésű pudinggal is feldobhatod ezt a desszertet, csak ne legyen forró, mert az jól megolvasztja a margarint és szét fog folyni az egész :)

Az összeállítás pedig úgy nézett ki, hogy elfeleztem a tésztaalapot, mert két rúd jött ki ebből a mennyiségből. Fólián kinyújtottam óvatosan, kókuszreszeléket szórtam rá, meg alá, hogy se a folpack-ra ne ragadjon a cucc, se a nyújtófára. Kb. fél cm vastagra nyújtottam és téglalap alakúra. Ha ez megvan a töltelék felét szépen rákentem és óvatosan feltekertem, mint a bejglit, majd fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe dermedni. Pár óra elég neki, de egy éjszaka alatt éri el a tökéletes állagot, mikor kellően összeállt és szeletelni is simán hagyja magát.

Íme:

55680262_1916058801837736_7257734319165145088_n.jpg

Hatalmas változás nem történt ugye a klasszikus recepthez képest, a tölteléket feldobtam egy kis pudinggal, az alapnál pedig lecseréltem egy hozzávalót egy hasonlatosra, de a végeredmény, mégis annyira más lett. Érdemes kipróbálni. Induljon jól a hetetek!

Omlós meggyes lepény gluténmentesen

Nekem semmi bajom a gluténnal, nem is szoktam direkt gluténmentesen sütni, csak amikor tudom, hogy olyan szeretteim jönnek vendégségbe, akik így étkeznek, illetve ha vendégségbe viszek valakinek. Bár gyakran használok a sima búza finomliszt helyett mást, de nem a gluténmentesség miatt, hanem szeretem a teljes kiőrlésű zablisztet például, a gesztenyelisztet, magliszteket vagy a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, mert egészségesebb, mint a sima liszt, meg a belőlük készített tészta/sütemény is teltebb, laktatóbb, ízesebb.

Az omlós meggyes lepény mindig is a kedvenceim közé tartozott, de az alapreceptemben, amit sokszor sütöttem az elmúlt években, nagyon sok tojás volt, úgyhogy át kellett variálnom, valamint az ízekkel is kicsit eljátszottam.

Egy szép nagy tepsinyi mennyiséget sütöttem, egy nap alatt elfogyott, úgyhogy azt hiszem senkit nem zavart, hogy tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, pedig mint utóbb kiderült senki nem szenved semmilyen ételintoleranciában, aki kóstolta, csak hát vendégségbe is vittem belőle egy kicsit, olyannak, akinek nem vagyok tisztában az étkezési szokásaival, meg hát nagyböjt van, és nem akartam, hogy csak azért ne egyen belőle, mert nem szabad (régebben a nagyböjt alatt a keresztények nem csak a húsevéstől tartózkodtak, hanem a tojás és tejtermékektől is, semmit nem vettek magukhoz, ami állati eredetű).

Hozzávalók:   (Egy kb. 30x40 cm-es tepsihez)

  • 3 bögre teljes kiőrlésű zabliszt 
  • 1 bögre nádcukor
  • egy csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 2 bögre vaníliás szójatej
  • 2 evőkanál almaecet
  • fél bögre almacukor
  • fél bögre kókuszolaj
  • 1 teáskanálnyi vaníliakivonat
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 csapott evőkanálnyi útifűmaghéj
  • 1 üveg házi meggybefőtt

 

A zabliszt helyett nyugodtan használj kedvedre való lisztet. Annyit megemlítenék, hogy  - mert a zab gluténmentessége néhol vitatott - a zab gluténmentes önmagában, de sokszor olyan helyen dolgozzák fel, ahol a búzát, illetve olyan helyen tárolják, ahol búzát, emiatt keresztszennyeződésnek van kitéve. A termék csomagolásán ez mindig fel van tüntetve, vagy az, hogy glutént feldolgozó üzemben készült, vagy, hogy gluténmentes vagy ökogazdálkodásból származó, stb. Hacsak nincs nagyon súlyos cöliákiád vagy allergiád, semmi bajod nem lesz attól a zabtól sem, ami ki van téve a keresztszennyeződésnek.

A nádcukor helyett használhatsz bármilyen más cukrot vagy édesítőszert, ha teljesen cukormentesre akarod az eritritet javaslom, mert az 0 kalóriás, ha "csak" cukorbetegnek viszed vagy vigyázol a vonalaidra, a nyírfacukor teljesen megfelel, vagy ha pont letojod a kalóriát és bármit ehetsz, a finomított kristálycukrot szórd bele nyugodtan. Én a nádcukrot szeretem süteményekbe, mert kicsit teltebb, aromásabb, ezt egészítem ki almacukorral, mert az meg természetes és nagyon finom. Ha csak egyféle cukrot, édesítőt használsz 2-3 bögrényi azért kéne bele, én azt javaslom, hogy kutyuld össze a nyers tésztát 2 bögrényi édesítővel és kóstold meg. Ha elég édes, oké, ha nem akkor tegyél még hozzá.

A vaníliás szójatej lecserélhető természetesen bármilyen tejre. Az almaecetet azért teszem bele, mert kicsit puhábbá teszi a tésztát. A kókuszolaj helyett nyugodtan használj sima napraforgóolajat vagy margarint. Az útifűmaghéj egy érdekes dolog, ha meleg vízben feloldod, egy kocsonyaszerű anyagot képez. Ez azért jó, mert pl. ha sima piskótát sütsz, nagy segítség ám tojás helyett, de más tésztáknak is lehet a kötőanyaga. Egy evőkanálnyit egy pohár vízben oldj fel, picit keverd át, és hagyd állni míg összekevered a többi hozzávalót, addigra be is kocsonyásodik, és mehet bele ez is a nyers tésztába. Ha nincs útifűmaghéjad semmi gond, hagyd ki, én azért tettem bele, mert omlósabb tőle a tészta, de nélküle is készítettem már, az is finom volt.

10 perc alatt össze lehet dobni a tésztát, semmi extra, én először a száraz anyagokat összekevertem, aztán jöhet bele a folyadék, és a legvégén az "útifűmaghéjzselé". Robotgéppel dolgozd alaposan össze, hogy egynemű masszát kapj.

 Egy üveg házi meggybefőttet használtam, nyugodtan cseréld le boltira ha nem lapul a spájzban házi, csak csepegtesd le róla a levet, és ha már összeállítottad a tésztát, a felét tedd bele, lapátold a tepsibe, a meggy másik felét pedig hempergesd meg porcukorban és dobáld a tészta tetejére (így nem fog lesüllyedni az aljára). A tepsit én kikentem olajjal nagyon vékonyan és megszórtam egy kis zabliszttel mielőtt beleöntöttem a nyers tésztát. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe toltam egy órára, 30 perc után visszavettem 160 fokra a hőmérsékletet. Tudom, ez soknak tűnik, a tojásos verziók hamarabb is sülnek, nyugodtan ellenőrizgesd tapintással, szurkálással. Így nézett ki, amikor kivettem:

54132951_2102262856555937_4308196615610433536_n.jpg

 

Porcukorral nyugodtan szórjátok meg ha kihűlt, én is tettem rá egy picit mikor tálaltam:

 

54524438_332221650973171_3145333958225428480_n.jpg

 

Könnyű recept, az összeállítása is gyors, ha meg már a sütőben van közben tudsz mást is csinálni, csak néha azért nézz rá, hogy kész van-e. Sütésre fel! :)

A chilis bab csábításában

A chili con carne is egy közkedvelt egytálétel, nem macerás elkészíteni, tápláló, laktató, egészséges és finom. Az igazán csúcsszuper benne pedig, hogy az unikornisok is ehetik, ugyanis nem igényel különösebb szuper erőt az állati eredetű összetevők likvidálása, már csak azért sem, mert az eredeti recept(em)ben "csak" hús volt, tojás vagy tejtermék nem.

Most egy jókora adagot készítettem, mert az egész családnak főztem, úgyhogy senki ne kapjon sokkot a mennyiségeket illetően, nyugodtan felezzétek, negyedeljétek :)

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 500 g vörös bab
  • 500 g fehér bab
  • 500 g kukorica (én mirelitet használtam)
  • 6-7 szál sárgarépa
  • 500 g gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 500 ml sűrű 100% paradicsompüré
  • só, bors
  • fűszermix, oregánó, chili 

 

Én száraz babot használok, nem rajongok a konzerv dolgokért, a sok tartósítószer meg adalékanyag miatt, meg effektíve a friss dolgokat kedvelem, jelen esetben, viszont több munkám volt így a babbal. Külön-külön be is áztattam őket meleg vízbe éjszakára, hogy puhuljanak, illetve az enzimműködés beinduljon. A vörös babról reggel leöntöttem a vizet, mert olyan anyagok is kiáznak belőle amire a szervezetnek nincs szüksége, a fehér bab apróbb szemű, arról nem kell leönteni a vizet. 

Kis olajon (vagy ha épp zsírmentes/olajmentes diétán vagy akkor vízen párold) pirítsd meg az apróra vágott hagymát üvegesre, majd mehet bele a szétnyomott fokhagyma és a répa. A répát is fel szoktam apró kockára vágni, de jelen esetben negyedeltem, és a negyedeket karikáztam. Ez nálam hangulatfüggő :) Ha már a répa is elkezdett puhulni és az alaplevet szépen besárgította, mehet rá az aprított gomba. Én csiperkével dolgoztam. Pici sót itt már tettem rá, és ha megfonnyadt, akkor felöntöm a paradicsomszósszal és befűszerezem. Cayenne chilit használtam, de nem sokat mert én nem szeretem ha nagyon csípős, egy klasszikus fűszerkeveréket (szárított petrezselyem, hagyma, répa, zeller, paprika) borsot és oregánót. Ezután mehetnek rá a babok, a fehér bab levestül illetve a vörös bab (lé nélkül), majd a kiolvasztott kukorica. Ha épp sietsz vagy te a konzerv dolgokat használod, szíved joga, gyorsabb is, mert nem kell áztatással  bajlódnod, és hamarabb megfő, ám én nem szeretem. Addig főzd míg a bab kellemesen megpuhul. Ha túl sűrűnek találod pici vízzel vagy paradicsomlével higíthatsz rajta, ha meg túl híg, sűrítheted paradicsompürével, rántással, liszttel vagy csak forralod még, és elfő a felesleges víz. Kóstolgasd, és fűszerezd még ízlésed szerint ha szükségét érzed.

Én gombára cseréltem le a klasszikus receptben szereplő húst, mert imádom a gombát, de ha te nem rajongsz érte, csak hagyd el bátran, anélkül is finom lesz.

Lucernacsírával tálaltam, mert 1. nagyon rákaptam a csíráztatásra 2. csudi egészséges, tele van vassal 3. Finom 4. Szerintem jól néz ki :)

53743374_2274144969312042_8538288722662129664_n.jpg

 

Jó főzőcskézést!

Rakott krumpli új köntösben

A rakott krumpli gyerekkorom nagy kedvence, akárhányszor anyukám megkérdezte, hogy mit főzzön, mindig ez volt a válaszom, aztán ha nem volt rá ideje, vagy már a tesóm is nagyon unta, kiegyeztünk a krumplipürében. Nagyon szeretem a burgonyát, nah! Egyébként sajnos rossz a marketingje, sokan tartózkodnak tőle, hogy tele van szénhidráttal, meg hizlal, meg egyebek, de azt nem árt, ha tudjátok, hogy baromi egészséges, mert tele van káliummal, vassal, magnéziummal, C-vitaminnal, ami antioxidánsként hat., meg sok mással is. Az elején, amikor elhatároztam, hogy nem fogyasztok többé állati eredetű ételeket, kicsit meg is szeppentem, hogy mi lesz a kedvenc ételeimmel, hiszen a rakott burgi aztán tényleg sok tejföllel, tojással, kolbival volt a tuti. Az a csodálatos, hogy mi, a 21. században baromi sok alternatív dologgal vagyunk elkényeztetve, amivel 20-30 éve még nem találkozhattunk a piacon: gabonakolbászok, tofu, növényi tejföl, növényi sajt, növényi tejszín, stb. stb. A növényi tejeket, sajtokat én jobban szeretem otthon, házilag elkészíteni (ezekről is írok majd), de idő híján, vagy kényelmi okokból olykor ráfanyalodom a bolti készletre is, mondjuk gabonakolbászt nem próbáltam még a saját konyhámban előállítani, de ami késik...

No, egy nagyjából 20x30 cm-es tálhoz, az alábbi hozzávalókból alkottam:

  • 15-20 szem közepes/nagyobb krumpli
  • 30 dkg tofu
  • 1 rúd füstölt gabonakolbász
  • 1 csomag füstölt szójavirsli 
  • 10 dkg füstölt növényi sajt reszelve
  • 200 ml zabtejszín
  • 200 ml rizstejszín
  • só, bors
  • kurkuma és a fűszermixem

 

A krumplit meg kell főzni, ahogy a hagyományos recept szerint is, a sütőt bekapcsolom 180 fokra, és amíg összerakosgatom az összetevőket, pont fel is melegszik. A tofunak csináltam egy afféle páclevet: a zabtejszínt befűszereztem, sóztam borsoztam. Van egy afféle alapmixem, ami szárított petrezselymet, paprikát, zellert, répát, hagymát tartalmaz, ezt szoktam kiegészíteni, jelen esetben cayenne borssal, tarka borssal és kurkumával.

TIPP: A bolti növényi tejszínek állagra eltérőek, van, ami egészen híg, van, ami pedig sűrű, ez függ a márkától is, meg attól is, hogy miből készült. A páclénél a hígabb, Alpro márkájú zabtejszínt használtam, viszont az összerakásnál, a rétegek között, meg más ételeknél, pl. a székelykáposztánál a Bridge márkájú rizstejszínt, ami egészen tejföl sűrűségű. Összességében kijelenthető, hogy a Bridge márkájú tejszínek sűrűbbek, pl. kókusztejszínt használtam már mindkettőből, és a Bridge-es sokkal sűrűbb volt, de ezek főzőtejszínt helyettesítenek inkább, a Cocomas-t viszont habbá is lehet verni :)

A tál aljára egy leheletnyi olajat teszek, elkenegetem, majd egy réteg karikázott krumplit, amire a pácban meghempergetett tofu szeleteket teszem, kicsit meg is locsolom a páclével, és rámorzsolgatom a gabonakolbász felét. A gabonakolbász nem egy olyan egybeálló, szilárd valami, mint pl. a debreceni kolbász, hanem egy morzsálódó dolog, ami azért jó, mert jobban el tudod oszlatni az ételben és előfőzést sem igényel. Meglocsolom egy kis rizstejszínnel, picit megsózom, aztán jöhet a következő réteg krumpli, tofu, kolbi, tejszín és rádobálom a felvagdosott szójavirslit is. Az elrendezgetés is ízlés dolga ám, mint a fűszerezés, én arra szoktam figyelni, hogy a legtetejére burgonya kerüljön, amit megkenegetek rizstejszínnel és ráreszelem a füstölt növényi sajtot. A házilag készített sajtok bár ízben messze felülmúlják a bolti verziókat, állagra nem olyan stabilak, kemények így reszelni is elég körülményes őket, én erre bolti Violife sajtot reszeltem rá. 25-30 percig sütöttem. Így nézett ki, mikor kivettem:

53658720_2697878923575263_1678675387682390016_n.jpg

 

Fotós tehetséggel nem dicsekedhetek, nem is díszítgetem az ételeket, meg a környezetet kattintás előtt, ezen majd változtatok, mert hát fontos a látvány, és még gusztusosabbá lehet tenni az elkészült finomságokat, nézzétek el nekem ezen hiányosságaimat, igyekszem a jövőben e téren is fejlődni.

Így nézett ki, mielőtt a bendőmbe került:

53661789_408672916565036_3943803932291104768_n.jpg

 

A páromnak is nagyon bejött, pedig ő még húst is szokott enni, úgyhogy nincs "átszoktatva" erre a kosztra :)

TIPP: Ha szaftosabban, lucskosabban szeretitek, nyugodtan használjatok több tejszínt, vagy növényi tejfölt, én most próbálok ezekből keveset használni, és nekem ez így volt tökéletes, de ízlések és pofonok. Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása