Mit eszik egy unikornis?

Mit eszik egy unikornis?

Otthoni karanténos strandlángos

2020. április 29. - Egyszarvú07

Nos van ez a dolog velem meg a lángossal... egyszerűen imádom a sajtos-tejfölös lángost, és a strandon kapni a legfinomabbat belőle, de tényleg :) Amióta nem eszem állati tejfölt meg sajtot, űr tátong a kis lelkemben. Na jó nem, de tényleg hiányzott, és oooooooolyan eszméletlenül jól esett újra enni növényi verzióban, hogy gondoltam megosztom e "csodát" a hasonszőrűekkel.

Alaprecept:

  • 0.5 kg liszt
  • 2 kk. só
  • 1 bögre víz
  • fél deci langyos növényi tej
  • 1 kk. cukor
  • 1 kocka élesztő
  • olaj a sütéshez

 

A langyos növényi tejben keverj el egy kávéskanálnyi cukrot és morzsold bele az élesztőt. Amíg felfut, egy nagyobb edénybe mérd ki a lisztet, sót, mehet bele a víz fele és kezdd el keverni. Kézzel, vagy géppel is csinálhatod, a vizet lassan adagold hozzá és közben dagaszd a másik kezeddel (vagy a géppel), és add hozzá az élesztőt. Ha már elválik az edény falától, akkor jó a tészta. Takard le és meleg helyen keleszd fél órát. Olajos kézzel szoktam átgyúrni  pihi után, a pultot is picit beolajozom, és akkor semmi semmihez nem ragad. Átgyúrom és kis gombócokat formázok belőle, nagyjából akkorákat, mint egy fél zsemle. Kisebbeket, vagy nagyobbakat is gyurmázhatsz, én a "közepes" méretű lángost szeretem, ami kisebb mint a tányér, de van olyan ismerősöm, aki úgy szereti ha hatalmas és lelóg a tányérról, a nagyikám testvére viszont mindig kis tenyérnyieket csinál. Mindnek megvan a varázsa. Miután kigombócoltam, a pulton hagyom, letakarom konyharuhával, és még egy 20 percig hagyom pihenni a tésztát. Ne rakd őket szorosan egymás mellé, mert megnőnek és összeragadnak. Van aki előre megformázza és felsorakoztatja őket, én közvetlenül azelőtt szoktam csak, hogy bekerül a forró olajba. Nagyjából oldalanként 2 percig sütöm és már kész is.

Tipp: A növényi tejet el is hagyhatod, vízben is felfut ám az élesztő. Ja és porélesztővel is működik a dolog, csak én jobban szeretem a "nyerset".

Így nézett ki pucéran:

img-3976.jpg

A klasszikus sajtos-tejfölös kombót Dr. Oetker növényi tejföllel és Violife reszelt sajttal értem el, de szoktam otthon tejfölt készíteni kesudióból vagy napraforgó magból, csak hát annak nincs az a strandos feelingje. Ja, olajon dinszteltem egy kis fokhagymát és kentem alá természetesen.

Így nézett ki:

img-3977.jpg

Ja és szabadalmaztatom a parasztlángost :D Van ugye a zsíros kenyér lila hagymával, ami sose fog kimenni a divatból, mert alap, klasszikus, és zseniális. És tudjátok mi a durva? Hogy létezik vegán verzióban is. A kenyér ugye alapból vegán, mert a són, a liszten, meg a vízen kívül más nem kell hozzá - max. élesztő ha nem használsz kovászt - a lila hagymát nem kell magyarázni, és létezik (amúgy tök régóta) növényi pecsenyezsír. Amúgy nem is olyan extravagáns dolog, otthon is meg tudod csinálni, kókuszzsíron sütsz hagymát, meg amihez még van kedved, befűszerezed ízlés szerint és homogénre turmixolod, aztán kihűtöd (a kókuszzsír megszilárdul a hűtőben). Ha nem bánod ha szottyos, sima napraforgóolajat is használhatsz. De van bolti is, ami tök fincsi, csak nem veszek ha nem muszáj, mert pálmazsír van benne. Na szóval fogtam a lángoskát, megkentem növényi zsírral és vagdostam rá lila hagymát. Családilag imádtuk.

Ő volt az:

img-3981.jpg

Még mindig nem tudok szépen beállított, mutatós ételfotókat készíteni, viszont finomakat sütni igen. haha

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikegyunikornis.blog.hu/api/trackback/id/tr5115648646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_B_ 2020.04.30. 13:20:08

ha vegán vagy nem muszáj állatutánzó kajákat enni. Vannak jó növényi kaják.
A növényi "sajt" és mű "tejföl" gusztustalan.
Mellesleg ezek a pótló cuccok rohadtul távol állnak az egészségestől is.

Egyszarvú07 2020.04.30. 13:33:25

@_B_: Semmit se muszáj, de vannak olyan klasszikus ételek, amiket nagyon szeretek és hiányoznak, ezért "utánzom" őket vegán köntösben.
Az, hogy mi gusztustalan meg ugyebár ízlés dolga :)

_B_ 2020.04.30. 14:40:09

De ha annyira hiányzik, akkor miért eszel néha AZT?

Egyszarvú07 2020.04.30. 15:27:21

Mert állati eredetű ételt néha sem szeretnék enni.

insonomia 2020.04.30. 15:40:39

2017 júniusában az Európai Bíróság döntött: csak az állati eredetű tejtermékeket szabad tejterméknek hívni.
Tehát szójaital, etc.

Egyszarvú07 2020.04.30. 16:22:51

@insonomia: Igazad van, nem fakasztok vagy fejek mandulatejet a mandulafából (bár szoktunk ezzel viccelődni), csak azért terjedt el így a köznyelvben, mert tej helyettesítésére használjuk és valahogy sosem jön a nyelvemre, hogy "Szójaitallal iszom a presszót" :) De hivatalosan valóban nem lehet őket tejnek nevezni, a dobozokon sem ez szerepel.

funfun 2020.04.30. 17:44:01

Érdekelne a vegáncsülök Pékné módra receptje. Vegán libatepertőt hol lehet kapni? Cserébe elárulom, melyik hentesnél lehet a legjobb vegán véreshurkát kapni.

Emmett Brown 2020.04.30. 20:12:41

@funfun: mifelénk a gabonakolbászt kiflinek hívják.

inyesmester 2020.04.30. 20:19:01

A kókuszzsírt használjad, de csak megbízható forrásból. Mivel fele annyit terem egy területen, mint a pálmazsír, így a tisztességtelen termelők sokkal több esőerdőt fognak kiírtani miatta. Tehát sokkal fontosabb, hogy tisztességes helyről, igazolt eredettel vásárolj bármelyik mellett is döntesz.

Egyszarvú07 2020.04.30. 21:16:53

@funfun: Bocsi, de a tepertőt, csülköt és a véres hurkát sose szerettem. Mondjuk kolbász receptem van, majd felteszem neked ajánlva :)

CCnick 2020.05.01. 09:13:06

Sokal vegányabb lenne bátran növényizsíroslángosnak nevezni, ha már egyszer az ahelyett ami nem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.01. 23:09:37

És mi a baj a pálmaolajjal, vagy pálmazsírral?

Egyszarvú07 2020.05.02. 08:47:43

@geegee: Nagyon dióhéjban az, hogy mivel egy széleskörűen felhasználható olcsón előállított olaj, egyre növekszik rá a kereslet és folyamatosan irtják az őserdőket miatta, az orangutánok a kihalás szélére kerültek több más élőlénnyel együtt, és az ültetvényeken sokszor az őshonos lakosságot embertelen körülmények között dolgoztatják éhbérért vagy ingyen, a gyerekeket is. Szóval a súlyos környezetkárosító hatás mellett etikai problémák is vannak vele.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.07. 13:44:37

@Egyszarvú07: Na jó, de akkor itt nem az olajjal, zsírral van a gond, hanem az embertelen ültetvényesekkel, akik túlpusztítják a növényzetet, állatvilágot és kizsigereleik az őslakosságot.Nem?
Ha ezek épp történetesen görögdinnyét termesztenének, akkor most a fél világ a görögdinnyére haragudna??Ez így erősen "vicces" dolog...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.07. 13:48:27

@Egyszarvú07: A másik dolog, meg szerintem az, hogy azt kell termelni, amire kereslet van, mai tud működni piaci alapon és nem kell hozzá állami támogatást adni a gazdáknak hozzá.Persze, nyilván nem az őserdők helyén, vagy a parkokban.Ha ezeket a problémákat rendezni tudják, akkor szerintem semmi baj nincs a pálmaolajjal.
És még olyat is olvastam, hogy állítólag egészségesebb is, mint az eddig használt olajfélék (repce, napraforgó, stb...) többsége.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.07. 13:50:11

Ez a lángos viszont q finomnak néz ki, el is raktam a receptet, remélem, kipróbáljuk hamar házilag.
süti beállítások módosítása