Mit eszik egy unikornis?

Mit eszik egy unikornis?

Linzer aprósütemény

2019. május 22. - Egyszarvú07

Íme egy klasszikus süti, ami TÉNYLEG olyan, mint az eredeti. Ha nem árulod el annak, akinek kínálod, hogy vegán a sütemény, nem fog rájönni. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a klasszikus omlós tészta nem egész tojást tartalmaz, csak a sárgáját, ami nagyrészt zsiradék. Ha kicsit megnöveled a margarin mennyiségét, már ki is küszöbölted a dolgot, és a végeredmény ugyanaz. Anyukám barátnőjének sütöttem bejglit karácsonyra meg egy kilót kért a linzer aprósüteményből, és mikor vittem neki, egy másik barátnője megkóstolta. Annyira ízlett neki, hogy ő is kért fél kilót belőle. A mai napig nem tudja, hogy vegán, mert nem került szóba. Vagy lehet, hogy tudja, csak nem érdekli, mert rendszeresen kéri, hogy süssek neki :)

Alaprecept:

  • 1 kg finomliszt
  • 50 dkg porcukor
  • 55 dkg margarin
  • 1 citrom leve + reszelt héja
  • 1 csipet só

 

Ez tényleg egy nagyon kevés hozzávalóból készülő, olcsó alaptészta, amit ezerféleképpen meg lehet csinálni, több süteménynek az alapja, nem nehéz vele dolgozni, tortaalap is lehet, vagy aprósütemény, vagy uzsonna a gyerkőcnek, vagy egy tea mellé nasi, vagy keksz, vagy vendégváró, vagy akármi.

Ebből a mennyiségből a tölteléktől és mérettől függően jó nagy adag lesz, 3 kg lett nagyjából, szóval nyugodtan csökkentsd arányosan a mennyiségeket, nálam mindig ez az alap, mert édesszájú a párom és amúgyis nagy a család, szeretem őket meglepni egy kis süteménnyel.

Szóval, a lisztet szórd egy nagy tálba, a cukorral és a sóval. Ha nincs porcukor otthon csak kristálycukor, azzal is működni fog, de jobb a porcuki. Reszeld rá a citrom héját majd facsard bele a levét. A margarint vágd kis kockákra - így könnyebb vele dolgozni - és morzsold össze a száraz anyagokkal. Én kézzel gyúrom be mindig, de van aki a robotgépet preferálja, rajtad áll, csak a dagasztókart használd ne a habverő fejet. Kb. 5 perc gyurmázás után már elkezd összeállni a tészta, ilyenkor kiveszem a tálból és a konyhapulton fejezem be. Gyors mozdulatokkal dolgozz - mert a kezed melegétől olvad ám a margarin és nagyon ragacsos lesz a végére ha sokat játszol vele -  ha összeállt egy teljesen egynemű masszává, akkor fóliázd be és pihentesd a hűtőben egy órát.

Lisztezett felületen nyújtsuk  3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki. Én kerek, fodros szélű kiszúrót használtam, egy simát (ez lesz az alja) és egy olyat aminek lyukas a közepe (ez lesz a teteje) de ez tényleg ízlés dolga, bármilyen megteszi. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, 180 fokon 8-10 perc alatt kész. Ha már leheletnyit barnul a széle, akkor jó. Mire egy tepsit megtöltök, addigra megsül az ami a sütőben van, és így folyamatosan pörgetem a dolgot, mert nálam ez 7-8 körös történet általában. Ha nem aprósüteménynek szeretnéd, hanem nagy linzernek akkor picit vastagabbra nyújtsd a tésztát. Egy kávéskanálnyi házi baracklekvárt kanalaztam rá, és ráillesztettem a tetejét miután kihűlt. Tálalás előtt porcukorral szórtam.

Tipp1: Ha islert szeretnél akkor mindet sima kerek kiszúróval készítsd el és a végén olvasztott csokival vond be a tetejét.

Tipp2: Ez az alaptészta tökéletes almás/meggyes lepényhez, Rákóczi-túróshoz is.

Tipp3: Úgy is feldobhatod a linzerkéket, hogy a tetejét sütés előtt megszórod darált dióval, esetleg más magtörettel.

Íme:

img_0519.JPG

 

Egy tea mellé tökéletes:

60758244_2244453945819026_498657711794159616_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikegyunikornis.blog.hu/api/trackback/id/tr9914848298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása