A chili con carne is egy közkedvelt egytálétel, nem macerás elkészíteni, tápláló, laktató, egészséges és finom. Az igazán csúcsszuper benne pedig, hogy az unikornisok is ehetik, ugyanis nem igényel különösebb szuper erőt az állati eredetű összetevők likvidálása, már csak azért sem, mert az eredeti recept(em)ben "csak" hús volt, tojás vagy tejtermék nem.
Most egy jókora adagot készítettem, mert az egész családnak főztem, úgyhogy senki ne kapjon sokkot a mennyiségeket illetően, nyugodtan felezzétek, negyedeljétek :)
Hozzávalók 6-8 személyre:
- 500 g vörös bab
- 500 g fehér bab
- 500 g kukorica (én mirelitet használtam)
- 6-7 szál sárgarépa
- 500 g gomba
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 500 ml sűrű 100% paradicsompüré
- só, bors
- fűszermix, oregánó, chili
Én száraz babot használok, nem rajongok a konzerv dolgokért, a sok tartósítószer meg adalékanyag miatt, meg effektíve a friss dolgokat kedvelem, jelen esetben, viszont több munkám volt így a babbal. Külön-külön be is áztattam őket meleg vízbe éjszakára, hogy puhuljanak, illetve az enzimműködés beinduljon. A vörös babról reggel leöntöttem a vizet, mert olyan anyagok is kiáznak belőle amire a szervezetnek nincs szüksége, a fehér bab apróbb szemű, arról nem kell leönteni a vizet.
Kis olajon (vagy ha épp zsírmentes/olajmentes diétán vagy akkor vízen párold) pirítsd meg az apróra vágott hagymát üvegesre, majd mehet bele a szétnyomott fokhagyma és a répa. A répát is fel szoktam apró kockára vágni, de jelen esetben negyedeltem, és a negyedeket karikáztam. Ez nálam hangulatfüggő :) Ha már a répa is elkezdett puhulni és az alaplevet szépen besárgította, mehet rá az aprított gomba. Én csiperkével dolgoztam. Pici sót itt már tettem rá, és ha megfonnyadt, akkor felöntöm a paradicsomszósszal és befűszerezem. Cayenne chilit használtam, de nem sokat mert én nem szeretem ha nagyon csípős, egy klasszikus fűszerkeveréket (szárított petrezselyem, hagyma, répa, zeller, paprika) borsot és oregánót. Ezután mehetnek rá a babok, a fehér bab levestül illetve a vörös bab (lé nélkül), majd a kiolvasztott kukorica. Ha épp sietsz vagy te a konzerv dolgokat használod, szíved joga, gyorsabb is, mert nem kell áztatással bajlódnod, és hamarabb megfő, ám én nem szeretem. Addig főzd míg a bab kellemesen megpuhul. Ha túl sűrűnek találod pici vízzel vagy paradicsomlével higíthatsz rajta, ha meg túl híg, sűrítheted paradicsompürével, rántással, liszttel vagy csak forralod még, és elfő a felesleges víz. Kóstolgasd, és fűszerezd még ízlésed szerint ha szükségét érzed.
Én gombára cseréltem le a klasszikus receptben szereplő húst, mert imádom a gombát, de ha te nem rajongsz érte, csak hagyd el bátran, anélkül is finom lesz.
Lucernacsírával tálaltam, mert 1. nagyon rákaptam a csíráztatásra 2. csudi egészséges, tele van vassal 3. Finom 4. Szerintem jól néz ki :)
Jó főzőcskézést!